Görüntü İşleme Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Görüntü işleme ve Bilgisayarlı Görü konuları Bilgisayar Bilimlerin en popüler iki konuları olduğundan sizlere bu yazımızda görüntü işleme nedir ve görüntü işleme nerelerde kullanılır konusunda biraz açıklamalarda bulunacağız. Bildiğiniz gibi gittikçe karmaşıklaşan ve örümcek ağına dönen dünyamızda, insanların herşeyi kontrol altına alması ve yönetmesi daha da zorlaşmakta ve otomasyon sistemlerine ihtiyaç duyulmaktadır. İşte bu iki konu ise hayata çeşitli çözümler getirmek için ve insan merakını gidermek için vardır.

Çeşitli ticari amaçlardan tutun da savunma sanayi, robot endüstrisinde, nano teknolojisinde, web sitelerinde, profesyonel fotoğrafçılık, dekupe ve mizanpaj uygulamalarında hatta ve hatta Google’ın ünlü Google Earth programında dahi mevcuttur. Yapılan çeşitli projeler bilgisayar bilimlerin insanı ne derece şaşırtacağını rahatlıkla ortaya koyuyor. Bunlardan en çarpıcı olanlardan biri ise yol gözetleyici kameralardır.Diğer ilginç bir proje bilgisayarlı görü ile sürücüdeki uykusuzluğun tespit edilmesidir.

Bir diğer meşhur olay ise günümüz laptoplarında ayrıcalıklı ve havalı bir özellik haline gelen yüz tanıma özelliğidir. Dünya bu konuda günde yüzlerce kod yazıp çizmekte algoritmalar güçlendirilmektedir.

Bilgisayar Bilimleri ile uğraşmanın verdiği zevk yanında yapılabilecekler çok fazla olduğundan çok büyük topluluklar bu konular üzerine eğilmektedir.

Bilim kurgularda çokca görülen, hizmetkar robotlar veya daha az masum robot orduları bu bilimle gelişiyor ve dünyada çok büyük gelişmeler kaydediliyor.

Daha da ileriye gidresek: âma insanların beyinlerine bir kamera çıktısı verip hiç göremeyen insanların engelli bir yolda dahi kendi başına sopasız yürüyebilmesi sağlanmış durumdadır.

Hala daha nerelerde kullanılıyor diyorsanız; tıpta çekilen röntgenlerde hastalık yorumlarına kadar uzanmış bulunmaktadır bu bilim dalı.

Daha somut örnek isterseniz bir fotoğrafla bir depo dolusu şeker çuvalını saydığınızı bir düşünsenize… Evet bu Türk bir şirket tarafından yapıldı ve ticari kullanıma sunuldu mesela.

Bu konu ileride zamanlarda belki öyle önem arz edecek ki, donanım firması olan Intel dahi bir yazılım ekibi oluşturmuş ve açık kaynak kodlu, bizimde çokça isminden bahsedeceğimiz “openCV” açık kaynak kodlu proje ortaya çıkmıştır. Intel mimarilerine özgü çözümler bulunduran bu proje gayet tutarlı olarak gelişmektedir.

Konunun önemine binaen verilmiş örnekler google’da “computer vision project” kelimesi ile aratılabilir.